Jak vybrat váleček na malování?

Rozhodli jste se, že si svůj dům či byt vymalujete svépomocí? V tom případě budete kromě barvy potřebovat také kvalitní váleček. Protože právě kvalita malířského náčiní hned po výběru vhodné barvy výrazně ovlivňuje to, jak bude finální výmalba vypadat. A jak vybrat váleček na malování, které vás překvapí opravdu mile?

 

Malířství Praha

Na malování je nutné zvolit vhodé pracovní pomůcky jako je štětec a váleček.

Váleček nebo štětka?

Pouštíte se do malování a váháte, zda byste měli dát přednost válečku nebo štětce? V případě, že chcete, aby malování proběhlo co nejrychleji, bude pro vás nejvhodnější variantou váleček, s nímž celý pokoj vymalujete mnohem rychleji než štětkou. Nemluvě o tom, že malování za pomoci válečku je mnohem snadnější než malování štětkou. Také při úklidu strávíte mnohem méně času. Při malování válečkem je mnohem menší riziko toho, že na stěnách zanecháte nevzhledné stopy. Ty vám však může na stěně zanechat také váleček, pokud jste nevybrali kvalitně.

Co musíte při výběru vhodného válečku zvážit?

Pokud vejdete do malířských potřeb či nějakého hobby marketu, jistě vás překvapí, z kolika velikostí a materiálů válečků si můžete vybírat. Pokud nechcete při nákupu tápat, rádi vám poradíme. Co se týče šířky válečku, u hůře dostupných míst se vám bude hodit váleček menších rozměrů, ten se hodí zejména pro nátěry rohů či radiátorů, kam se s velkým válečkem nedostanete. Na plochy stěn si pak můžete koupit větší váleček. Pokud máte strach z toho, jak malování svépomocí dopadne, můžete si nechat poradit od profesionálů – a přenechat práci na nich.

Materiál hraje velkou roli při výběru

Hladké povrchy, jako je sádrokarton nebo štěrková omítka, se vám budou dobře malovat jen s válečkem. Štětka by na stěnách zanechala nevzhledné čáry. Ideální váleček je z mikrovlákna nebo polyamidu s krátkým vláknem. Naopak u hrubších povrchů se vám vyplatí koupě polyamidového válečku se středně dlouhým vláknem. Zatímco váleček z polyamidu můžete používat opakovaně, váleček z polyesteru je vhodný k jednorázovému použití. Jde o nejméně kvalitní materiál, který je na výrobu válečků používán. I proto se s ním do nanášení kvalitnějších barev nepouštějte. Má nízkou vydatnost na metr čtvereční, i proto se při malování s tímto válečkem zbytečně nadřete.

Váleček s polyakrylovými vlákny je vhodný při nanášení interiérových, ale také disperzních barev. Je vyroben z materiálu nižší kvality, ale má dobrou vydatnost na metr čtvereční. Vítězem je již zmíněný váleček s polyamidovými vlákny, který lze využít k nanášení interiérové i disperzní barvy. Má také velmi vysokou vydatnost barvy na metr čtvereční, při jejím nanášení se tolik nenadřete.