Malujete svépomocí? Máme pro vás hned několik tipů

Jednou z vlastností spousty Čechů je šetřivost. Ačkoliv se může stát, že vás bude výmalba od profesionálů stát mnohem méně, než když si lidi musí na malování svépomocí kupovat všechno náčiní nově, stále se spousta přiklání k výmalbě svépomocí. Pokud i vy patříte k domácím kutilům, máme pro vás tipy, které vám vaši práci usnadní.

S ohledem na světové strany

Pokud jsou pokoje ve vašem bytu orientovány na sever, oceníte výmalbu ve světlých barvách – právě ty dokážou prostor opticky prosvětlit a zvětšit. Nemluvě o tom, že bílá barva nevyjde z módy snad nikdy. Pokud jste si někdy říkali, proč je spousta skandinávských interiéru ve světlé výmalbě, zde máte důvod. Naopak pokoje na jihu si zaslouží klidně i tmavší výmalbu.

Malířství Kašpar

Rádi Vám vymalujeme dle Vašich představ.

Každá barva na vás bude působit jinak

Není žádným tajemstvím, že na nás každá barva působí nějakým způsobem. Zatímco studené barvy mají moc člověka uklidnit, ty teplé vás nabijí spoustou energie. Pokud chcete mít interiér působící klidně a pohodově, volte barvy, jako je modrá, zelená či hnědá. Naopak bílá, žlutá či oranžová barva vás nabijí energií. Teplé barvy volte do jídelny, chladné naopak do pracovny či ložnice.

Omyvatelná barva do kuchyně

Jestliže už víte, jakou barvu zvolíte do své kuchyně, měli byste si promyslet, o jaký typ barvy se bude jednat. Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste si domů pořídili omyvatelné barvy? Všude tam, kde je velký provoz, vám dobře poslouží. Jídelna, kuchyň, chodba, ale i dětský pokoj budete moct setřít jedním tahem. Bude vám stačit kombinace vody se saponátem – a výmalba bude vypadat jako nová. U běžné výmalby budete muset nátěr opakovat.

Kolik barvy potřebujete?

Řešíte, kolik barvy budete na výmalbu potřebovat? Na obalu každé barvy je uvedeno, kolik plochy můžete vymalovat jedním litrem dané barvy. Obecně platí, že čím hrubší povrch budete natírat, tím větší množství barvy budete potřebovat. Vždy se řiďte spodní doporučenou hranicí vydatnosti. Pokud má omítka zrnitost 2,5 mm, bude vydatnost větší klidně i o 2 metry čtvereční na list. Naopak u hladkého sádrokartonu použijete barvy méně.

Čím malovat?

Nevíte, zda je pro výmalbu vhodnější štětka nebo váleček? My vám poradíme – použijte obojí. Zatímco válečkem budete moct vymalovat větší plochy, štětku použijete na rohy místností, kolem vypínačů, zásuvek apod. Typ válečku pak volte podle druhu barvy a hrubosti malovaných stěn.