Barevné odstíny ložnice a jejich vliv na lidskou mysl

Chybí vám inspirace na novou barevnou výmalbu vašeho bydlení? Nevíte, jak harmonicky docílit pocitu relaxace nebo uvolnění? Pro mnohé z nás je místo jako je ložnice, místem odpočinku, relaxace a především spánku, proto byste měli zvážit barevnost nové výmalby. Při výběru barevných odstínu se řiďte podle svých pocitů, ne podle prostoru. Barevné odstíny, které by měly být ve vašem výběru, by měly být decentní a neměli by na vás působit frustrovaně, jelikož špatně zvolený barevný odstín může přivodit špatný dopad na váš spánek a celkový pocit pohody a relaxace. Ložnice je intimním prostorem každého bydlení, měla by působit romanticky a klidně, proto při výběru vybírejte ze světlejších barevných odstínů. Mezi velmi oblíbené barvy patří světle růžová a modrá. V případě, že jste milovníky sytějších barevných odstínu, pak zelená nebo fialová barva bude skvělou volbou.

Malířství Praha

Vymalování ložnice kvalitní barvou.

Podle čeho vybrat barevný odstín?

Ať už zvažujete novou výmalbu obývacího pokoje či ložnice, nezapomínejte na barevnou typologii a psychologii barevných odstínů. Jejich výběr vám nejen ovlivní celkový vzhled a styl prostoru, ale i vaše pocity a náladu. Před realizací nové výmalby se předem zamyslete na sehranou barevností. Není důležitý efekt proměny prostoru, ale především funkce, kterou by daná místnost měla splňovat. Při výběru barevného odstínu se zaměřte nejen na prostor, ale také i na nábytek, který v prostoru máte. Ohledně správného výběru se můžete také obrátit profesionální malíře, kteří dennodenně řeší design interiérů svých zákazníků.

Při výběru barev je velmi důležitou částí, o jaký prostor jde a jakou funkci má na náš mozek splňovat. Je rozdíl, zda jde o kuchyň, obývací či dětský pokoj nebo chodbu. Vše má své kritéria, které lze rozdělovat do několika typů, jako je teplota, sytost a světlost barevných odstínů pro interiér.

 

Teplota barev

Existuje opravdu široká škála barevných odstínů, avšak teplota barev je pro výmalbu daných místností důležitým aspektem pro výběr barvy.

 

Mezi teplé barvy patří červená, žlutá, oranžová, krémová a jiné, které fungují jako zahřívání a povzbuzení na lidský mozek. Teplejší odstíny jsou brány jako veselejší barvy, které stimulují nebo vyvolávají emoce, jsou vhodné do společenských místností, jako je kuchyně, obývací či dětský pokoj.

 

Mezi studené barvy patří zelená, modrá, fialová, šedá, kdy studené barvy vyvolávají pocit chladu a uklidnění. Je proto vhodné vždy myslet na sladění výběru barev s danou funkcí místnosti. Chladné barevné odstíny umožňují lidské mysli se lépe soustředit a jsou tedy vhodné do místnosti, které jsou určené k odpočinku, relaxaci, spánku nebo soustředění se, třeba do pracovní místnosti.

Kombinace barevnosti by neměly být pouze jedné teploty, naopak pro útulnost místnosti by měly převládat především teplé barvy, ale chladné doplňky by neměly chybět.

 

Pro výběr té správné barvy si dejte opravdu záležet, nezapomínejte že v ložnici vám musí být velmi příjemně a uvolněně, tak abyste byli vy i partner spokojení a odpočatí. Pokud jste tedy už tu správnou barevnou kombinaci našli, můžete se dát do vymalování vaší ložnice, jestliže o sobě víte, že nejste technický typ, můžete si na to najmout profesionálního malíře, který je ve svém oboru opravdovým profesionálem.