Barva do kuchyně aneb jak vymalovat a povzbudit apetit?

Přemýšleli jste už o tom, že byste vyměnili malbu v kuchyni? Vedle novinky pro oči by mělo být malování právě v kuchyni pravidelnou záležitostí. V profesionálních kuchyních má docházet k přemalování stěn maximálně jednou za dva roky a přibližně to stejné si zaslouží i kuchyně domácí. Víte, čemu věnovat co největší pozornost při malování kuchyně?

Malířství Praha

Barva výmalby může ovlivnit vaši chuť k jídlu.

V kuchyni nikdy nezapomínejte na penetraci

Penetrace je speciální látka, která slouží k uzavření původní plochy. Používá se jak pro malování stěn, tak například i při pokládce nové podlahy. Penetrace se nanáší buď naprosto samostatně, nebo zředěná vodou, záleží na její koncentraci, což najdete na obalu, ve kterém ji zakoupíte.

A k čemu že penetrace především slouží? V kuchyni bude malba přirozeně vzdorovat neustálé vlhkosti a měnícím se podmínkám. To může často u klasické malby vyústit v to, že se začne postupně finální vrstva odlepovat od stěny. Penetrace zde funguje jako uzávěr a „lepidlo“, které zajistí, aby nedocházelo k podobnému odlupování barvy.

Zvažte voděodolnou barvu na správná místa

Na některá místa, kde očekáváme neustálé špinění či cákání, jako může být v blízkosti sporáku nebo mycího dřezu, se vyplatí uvažovat o odolnějším typu barvy. Namísto klasických barev založených na vodní bázi se zde mohou hodit takzvané „mailové“ barvy. Jedná se o barvy do kuchyně založené na chemických rozpouštědlech, které jsou po zaschnutí mnohem odolnější a například i zároveň umyvatelné.

Jaká barva do kuchyně je ideální?

Otázkou zůstává, po jakém odstínu sáhnout? Typická barva do kuchyně může být například bílá. Ta se zde nabízí nejvíce, protože je velice estetická a čistotná. Na druhou stranu zde uvidíte jakoukoliv špínu, což je základní nevýhoda bílé barvy. Můžete se tak například poohlížet po barvě podlahy, nebo kuchyňské linky. Rozhodně ale nevolte divoké a kontrastní barvy, ty se do prostorů jako kuchyně zásadně nehodí.

Nevíte si s výběrem barvy rady? Nechte si poradit! Specialisté na malování pokojů vám jistě dají vhodný tip a případně i s výmalbou kuchyně pomohou.